To Σάββατο 28 Μαΐου 2022, το Ζωγράφειο Λύκειο σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη οργάνωσαν μια μοναδική εκδήλωση πολιτισμού, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Πέρα: Δρόμοι του πολιτισμού», στην κεντρική αίθουσα της ανακαινισμένης Όπερας της Κωνσταντινούπολης: τραγούδησε η μοναδική Γλυκερία με ενδεκαμελή ορχήστρα και χορωδία αποτελούμενη από 125 παιδιά! Οι φωνές τους ενώθηκαν με τη φωνή της και το αποτέλεσμα ήταν συγκινητικό.
Οι 2.200 θεατές που κατέκλυσαν την κεντρική αίθουσα, ανάμεσά τους Έλληνες της Πόλης, γονείς, απλοί θεατές, όλοι γίναμε ένα και μοιραστήκαμε στιγμές μοναδικής αξίας. Γέμισε η Πόλη με ελληνικά τραγούδια! Σύσσωμη η Ομογένεια βροντοφώναξε “Εδώ είμαστε, στον τόπο μας και συνεχίζουμε!”.
Μία μοναδική εμπειρία έζησε το πολυπληθές κοινό, που αποτελούνταν από ομογενείς, αποφοίτους του Ζωγραφείου του 1968 και του 1978, γονείς και συγγενείς των μαθητών Των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη και του Ζωγραφείου, Έλληνες και Τούρκους, και παρακολούθησε την επετειακή εκδήλωση «Τραγουδάμε στην Πόλη με τον Θανάση Πολυκανδριώτη» για τον εορτασμό των 125 ετών από την ίδρυση του Ζωγραφείου την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018.
Μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη, συνάντησαν τους φίλους τους μαθητές του Ζωγράφειου Λυκείου και όλοι μαζί μοιράστηκαν τη σκηνή με τον κορυφαίο Έλληνα δεξιοτέχνη του μπουζουκιού και συνθέτη Θανάση Πολυκανδριώτη σε μία εκδήλωση, με πολλές πενιές, ενθουσιασμό και φυσικά εξαίσιες μουσικές.
Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης έχει πολλαπλούς δεσμούς με την Πόλη, καθώς η πρώτη του παρουσία εκεί ήταν το 1969, όταν με σπουδαίους τραγουδιστές έπαιξε στο γνωστό για την εποχή ελληνικό κέντρο «Μάντρα» στα Ταταύλα. Ο συνθέτης παρουσίασε τραγούδια από το έργο «Ο σκληρός Απρίλης του ’45», του Μάνου Χατζιδάκι, τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη καθώς και δικά του και στο δεύτερο μέρος συνόδεψε τους μαθητές με το μπουζούκι του και τραγούδησε μαζί τους λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια.
Μαζί του ήταν ο Μπάμπης Βελισσάριος στο τραγούδι και οι μουσικοί Νίκος Καινούργιος στην κιθάρα και Νίκος Νταρίλας στα τύμπανα.
Ο Διευθυντής του Ζωγραφείου Γυμνασίου – Λυκείου Γιάννης Δεμιρτζόγλου τίμησε τον κορυφαίο μουσικό για την πολύτιμη και πολυετή προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι και ανέφερε για τη συμμετοχή του Θανάση Πολυκανδριώτη στον εορτασμό των 125 χρόνων του σχολείου:
«Μεγάλη η χαρά και η τιμή να εμφανιστεί στη σκηνή του Ζωγραφείου Λυκείου ο μεγάλος Έλληνας μουσικός Θανάσης Πολυκανδριώτης, στο πλαίσιο του εορτασμού των 125 χρόνων της σχολής. Το Ζωγράφειο στις 23/11 γέμισε από εξαίσιες μουσικές και χαρούμενες παιδικές φωνές των μαθητών του και των μαθητών της ΣΤ´ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, που ταξίδευσαν για τη μουσική αυτή συνάντηση στην Πόλη των Πόλεων. Ζωγραφειώτες από όλο τον κόσμο επέστρεψαν τις μέρες αυτές στα θρανία του Ζωγραφείου και γιόρτασαν μαζί μας».
Στην ξεχωριστή αυτή επίσκεψη τους στην Πόλη οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μαζί με τους μαθητές του Ζωγραφείου αλλά και τους καλεσμένους είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν και να ξεναγήθηκαν στην Αγια-Σοφιά, στο Μπλε Τζαμί, στη Βυζαντινή Κινστέρνα, στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, στην Παναγία των Εισοδίων στο Πέρα, στην Παναγία Βλαχερνών, στο Μουσείο Μέσων Μεταφοράς Rahmi Koc και στο Aquarium.
Τέλος, κατά τη διάρκεια μιας περιήγησης στον Βόσπορο, οι μαθητές των δύο σχολείων με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους καλεσμένους τους χόρεψαν και τραγούδησαν μέχρι τελικής πτώσης. Το ταξίδι τελείωσε στη μαγευτική Κοινότητα Μεγάλου Ρεύματος, όπου γονείς και μαθητές παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ «Το Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου», σε σκηνοθεσία Γιώργου Μουτεβελή, και βίωσαν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις, αντάξιες της πολίτικης φιλοξενίας και της ρωμαίικης αρχοντιάς.
Κι όπως είπε και στον χαιρετισμό της η κ. Αικατερίνη Μαντουλίδου, Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων:
«Γι’ αυτό ερχόμαστε με τα νιάτα μας, τα παιδιά μας, τους μαθητές μας στην Πόλη των Πόλεων. Για να γνωρίσουμε τα ιστορικά αυτά σχολεία που σε πείσμα των καιρών συνεχίζουν να αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές του ελληνικού πνεύματος. Για να προσκυνήσουμε τις εκκλησίες και το Φανάρι μας που διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της Ορθοδοξίας. Για να θαυμάσουμε τις ελληνικές κοινότητες και τους συλλόγους που συνεχίζουν να κάνουν τη Ρωμιοσύνη να ξεχωρίζει ακόμη και στα 18.000.000. Για να νιώσουμε, τέλος, περήφανοι για την καταγωγή μας».
Κρατώντας γερά τα …ποδήλατά μας, «βήμα βήμα, τοίχο τοίχο», τελικά, καταφέραμε να «πάμε για… ορθοπεταλιές», βιώνοντας αξέχαστες εμπειρίες τη Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018, στην Αθήνα. Οι μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη και του Ζωγραφείου Λυκείου, πλαισιώνοντας τον διακεκριμένο Θεσσαλονικιό τραγουδιστή Κώστα Μακεδόνα και την εξαμελή ορχήστρα του, που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά τους, πραγματοποίησαν μια – κατά γενική ομολογία – εξαιρετική μουσική παράσταση, στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών – Κολλεγίου Ψυχικού, που γοήτευσε και συγκίνησε το κοινό που την παρακολούθησε με ενθουσιασμό.
Γονείς, συγγενείς και φίλοι επιβράβευσαν τα παιδιά με το πιο θερμό τους χειροκρότημα, δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στο άριστο αυτό αποτέλεσμα, το οποίο επιβεβαίωσε περίτρανα, για μια ακόμη φορά ότι η θέληση και το μεράκι μπορούν να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα! Παρά το νεαρό της ηλικίας, οι μαθητές απέδειξαν τον επαγγελματισμό τους και με καθοδηγητές τον κ. Ι. Πολυμενέρη και την κ. Ε. Θεοδωρίδου απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές, ιδιαίτερα από τον κ. Μακεδόνα για την άψογη συνεργασία τους.
Την εκδήλωση προλόγισαν η πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων κ. Αικ. Μαντουλίδου, η Γενική Διευθύντρια κ. ‘Α. Χασιώτη και ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου κ. Ι. Δεμιρτζόγλου, οι οποίοι μεταξύ άλλων τόνισαν τη σημασία τέτοιων συνεργασιών, που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ελληνισμού της Πόλης και ευχαρίστησαν όλους τους υποστηρικτές ανάλογων πρωτοβουλιών αλλά κυρίως τους γονείς, που με την παρουσία τους εξέφρασαν έμπρακτα τη στήριξη και την αγάπη τους.
Χαιρετισμό απεύθυνε η κ. Σίσσυ Παυλοπούλου εκ μέρους της Πανελλήνιας Οργάνωσης Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ» (Παράρτημα Ν. Ψυχικού) με την ευγενική συμπαράσταση της οποίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που είχε σκοπό την ενίσχυση του έργου και των δράσεων του Ζωγραφείου Λυκείου, του ιστορικού σχολείου της Κωνσταντινούπολης.
Τα παιδιά ζωγράφισαν και πάλι στον τοίχο… με τον Γιώργο Χατζηνάσιο στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»
Μία μοναδική εμπειρία έζησαν οι μαθητές του Γυμνασίου του Ζωγραφείου Κωνσταντινούπολης και της ΣΤ΄ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, καθώς μοιράστηκαν με τον διακεκριμένο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιο τη σκηνή του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», για να παρουσιάσουν την παράσταση «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο…», τη Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017.
Το πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε την παράσταση ενθουσιάστηκε από τους μαθητές, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και στάθηκαν άξια δίπλα στον κορυφαίο δημιουργό.
Ευχάριστη έκπληξη για μικρούς και μεγάλους η τιμητική παρουσία του μεγάλου ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά, ο οποίος τραγούδησε αγαπημένα τραγούδια με τον μουσικοσυνθέτη και τα παιδιά.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική συμπαράσταση της Πανελλήνιας Οργάνωσης Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ» (Παράρτημα Ν. Ψυχικού) και υπό την αιγίδα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».
Οι παραβρισκόμενοι επίσης παρακολούθησαν και δύο video, το ένα για τη ζωή και το έργο του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Χατζηνάσιου και το άλλο με αποσπάσματα από την ίδια παράσταση που είχε πραγματοποιηθεί στο Ζωγράφειο, τον Νοέμβριο του 2015, με αφορμή τα 122 χρόνια του, στο οποίο αποτυπώνεται το κλίμα συγκίνησης που επικρατεί στις εκδηλώσεις αυτού του ιστορικού σχολείου.
Χαιρετισμό απηύθυναν: εκ μέρους της Πανελλήνιας Οργάνωσης Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ» η κ. Σίσσυ Παυλοπούλου, ο Διευθυντής του Ζωγραφείου κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου, και η Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη κ. Άσπα Χασιώτη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Γκιουλέκας, η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, o Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού κ. Παντελής Ξυριδάκης, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ» κ. Μαρία Γιαννίρη, η Αντιπρόεδρος Μαρία Χατζηνάσιου, η Πρόεδρος του Παραρτήματος Ν. Ψυχικού κ. Σίκη Παπαϊωάννου, ο δικηγόρος και Μέλος του ΔΣ. του ΟΑΕΔ κ. Λάμπρος Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών κ. Νικόλαος Κόλμαν και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.
Μία μοναδική εμπειρία έζησε το πολυπληθές κοινό, από ομογενείς και ελλαδίτες, που παρακολούθησε την επετειακή εκδήλωση «Τα Παιδιά Ζωγραφίζουν στον Τοίχο… με τον Γιώργο Χατζηνάσιο» για τον εορτασμό της Παναγίας του Πέρα και των 122 ετών από την ίδρυση του Ζωγραφείου.
Μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη, συνάντησαν τους φίλους τους μαθητές του Ζωγράφειου Λυκείου Κωνσταντινούπολης και όλοι μαζί μοιράστηκαν τη σκηνή με τον κορυφαίο δημιουργό Γιώργο Χατζηνάσιο σε μία εκδήλωση, με «πολύχρωμες πινελιές», ενθουσιασμό και φυσικά πολλή και καλή μουσική.
Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης όπου ο Γιώργος Χατζηνάσιος πριν ανέβει στη σκηνή και καθίσει στο πιάνο, πρόσθεσε τη δική του πινελιά στον καμβά που ζωγράφισαν τα παιδιά, για να δώσουν ένα μήνυμα αγάπης και δημιουργικής συνύπαρξης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακηρύχθηκε από τον Διευθυντή του Ζωγραφείου κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου «Επίτιμος Ζωγραφειώτης» για την πολυετή προσφορά του στον ελληνικό τραγούδι.
Σε μία εκδήλωση που κυριάρχησε ο ενθουσιασμός και η μουσική εκατοντάδες ομογενείς και Eλλαδίτες χειροκρότησαν στη σκηνή του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης τον Διονύση Σαββόπουλο τον οποίο πλαισίωσαν οι μαθητές του Ζωγραφείου και της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη.
Οι μαθητές με ένα πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο υποδέχτηκαν τον Θεσσαλονικιό τραγουδοποιό, Κωνσταντινουπολίτη στην καταγωγή, Διονύση Σαββόπουλο, τραγούδησαν τραγούδια βγαλμένα από την κοινή παράδοση των δύο πόλεων αλλά και τραγούδια του αγαπημένου τραγουδοποιού.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος τραγούδησε μαζί τους και μοιράστηκε μνήμες αγαπημένες και ιστορίες του Κωνσταντινουπολίτη πατέρα του Γεώργιου Σαββόπουλου. Η ιστορία του «Ψωμαθιανού» λαϊκού τραγουδιστή που μαγεύτηκε από τις νεράιδες και έχασε τη φωνή του κυριολεκτικά έκλεψε την παράσταση.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Διονύσης Σαββόπουλος ανακηρύχθηκε από τον Διευθυντή του Ζωγραφείου κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου «Επίτιμος Ζωγραφειώτης» για την 50ετή προσφορά του στον ελληνικό τραγούδι.
Την τιμητική πλακέτα απένειμε η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
Φίλτατε κύριε Σαββόπουλε,
Ἡ παρουσία σας καὶ ἡ συμμετοχή σας εἰς τὰς ἐκδηλώσεις τῶν μαθητῶν τοῦ Ζωγραφείου μᾶς δίνει κάθε φορὰ μεγάλην χαράν. Τὰ τραγούδια σας μᾶς γεμίζoυν μὲ ἐνθουσιασμόν, μᾶς ταξιδεύουν εἰς τὴν ἱστορίαν καὶ τὴν παράδοσιν τῆς Ρωμηοσύνης, «ἀπὸ τὸ Ἰάσιο μέχρι τὴν Κερύνεια … καὶ ἀπ᾽ τὰ ὄρη τοῦ Ταύρου … κι ὥς τοῦ Εὐξείνου τοὺς ἀσκοὺς μ᾽ ἀκριβὲς μουσικὲς τοῦ Κουκουζέλη καὶ χρυσὲς τοῦ Πανσελήνου ζωγραφικὲς» (Ἀκτῖνες τοῦ Βορρᾶ-1994), μᾶς μεταφέρουν «κι ἀκόμη πιὸ βαθιὰ στὸ θεῖο Βυζάντιο, στὴ λάμψη μὲ τοῦ Κύριλλου τὸ ἀλφάβητο» (Πρεσθλάβες-1994), μᾶς θυμίζουν τὶς λαχτάρες καὶ τοὺς καημούς της, ἀλλὰ καὶ μᾶς μεταγγίζουν αἰσιοδοξία μὲ τὴν εὐχὴν «νὰ μᾶς ἔχει ὁ Θεὸς γερούς, πάντα ν᾽ ἀνταμώνουμε καὶ νὰ ξεφαντώνουμε». (Ἄς κρατήσουν οἱ χοροὶ-1983).
Ἡ παρουσία τῶν μαθητῶν τῶν Ἐκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη μᾶς συγκινεῖ ἰδιαιτέρως καὶ μᾶς γεμίζει μὲ πολλὴν χαρὰν καὶ ἐλπίδα διὰ τὸ μέλλον. Γιατὶ τὸ μέλλον τροφοδοτεῖται ἀπὸ τὸ παρελθόν, ἀπὸ τὴν Ἱστορίαν καὶ τὴν παράδοσιν, ἀπὸ ὅλα ὅσα μεταδίδουν τὰ ὡραῖα τραγούδια καὶ αἱ διηγήσεις τῶν παλαιοτέρων, ἀπὸ ὅλα ὅσα ἀκούσαμε ἀπόψε εἰς τὴν ὄμορφην αὐτὴν ἐκδήλωσιν. Τὸ μέλλον τροφοδοτεῖται ἀπὸ τὴν ἐμπειρίαν τῶν μεγαλυτέρων, ἀπὸ τὰ βιώματά τους καὶ τὰς ἀναμνήσεις των. Καὶ τὸ ἱστορικὸν αὐτὸ σχολεῖον τῆς Ὁμογενείας μας, τοῦ ὁποίου καὶ ὁ ὁμιλῶν, ὅπως καὶ οἱ παρόντες ἀπόφοιτοι τοῦ ἔτους 1964, ὑπήρξαμε μαθηταί, γεννᾷ πολλὲς τέτοιες ὡραῖες ἀναμνήσεις εἰς τὰς ψυχὰς τῶν παλαιοτέρων καὶ τὰς μεταλαμπαδεύει εἰς τοὺς νεωτέρους, εἰς τοὺς μαθητάς του, ἀλλὰ καὶ εἰς ὅλους ἐσᾶς τοὺς μαθητὰς ἀπὸ τὴν Θεσσαλονίκην ποὺ ἑνώσατε ἀπόψε τὶς φωνές σας μὲ τοὺς μαθητάς μας τοῦ Ζωγραφείου.
Εὐχόμεθα ἡ ἐπίσκεψίς σας εἰς τὴν Κωνσταντινούπολιν νὰ συσφίγξῃ ἀκόμη περισσότερο τοὺς δεσμούς σας μὲ τὴν Πόλιν τῶν Πόλεων καὶ νὰ ἔλθετε καὶ πάλιν καὶ πολλάκις, διὰ νὰ μεταδίδετε τὴν χαρὰν καὶ τὴν αἰσιοδοξίαν τῆς νεότητός σας καὶ τῆς παρουσίας σας κοντά μας.
Σᾶς εὐχαριστοῦμε καὶ σᾶς εὐλογοῦμε ἕνα ἕκαστον, τοὺς μαθητὰς καὶ τοὺς διοργανωτὰς αὐτῆς τῆς ἑορταστικῆς ἐκδηλώσεως, καὶ εὐχόμεθα νὰ ἑορτάσουμε ὅλοι μαζὶ πολλὲς ἀκόμη ἐπετείους τοῦ Ζωγραφείου μας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ζωγράφειο Λύκειο, που διανύει τα 121 χρόνια από την ίδρυσή του και γιορτάζει, όπως κάθε χρόνο, τα Εισόδια της Παναγίας του Πέρα. Όπως τόνισε και ο Διευθυντής του Ζωγραφείου στην ομιλία του:
«Στο Ζωγράφειο κάθε μέρα και κάθε στιγμή είναι αφορμή για γιορτή και κάθε εκδήλωση μια καλή ευκαιρία να δώσουμε το μήνυμα ζωής, ύπαρξης και ελπίδας… Σήμερα μοναδικό μας πρόβλημα παραμένει ο αριθμός των μαθητών, χωρίς όμως να ανακόπτει την προοδευτική μας πορεία, χωρίς να περιορίζει τα όνειρα και τα σχέδια μας, χωρίς να παγώνει την ελπίδα μας. Εξάλλου εμείς οι Ζωγραφειώτες πιστεύουμε πως και μια χούφτα χώμα αρκεί για να φτιάξουμε κήπο».
Και κλείνοντας ευχήθηκε σε όλους:
«Να περάσετε όλοι καλά στο Ζωγράφειο και στην Πόλη και να φύγετε σιγοτραγουδώντας τη «Συννεφούλα» ή το «Ας κρατήσουν οι χοροί». Γεμάτοι από το άρωμα της ιστορίας και της αρχοντιάς που η Πόλη αναδύει, να επιστρέψετε στην πατρίδα σας κουβαλώντας τη χαρά της ορθοδοξίας και την ελπίδα της αληθινής πίστης, έμπλεοι ονείρων και θαυμάτων».
Στην εκδήλωση επίσης παρέστησαν οι Σεβασμιότατοι Αρχιερείς Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, Δέρκων κ. Απόστολος, ο Πρέσβης κ. Νικόλαος Ματθιουδάκης και Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ο Βουλευτής Αθηνών κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο δημοσιογράφος και π. Γενικός Διευθυντής της ΕΤ3 κ. Κώστας Μπλιάτκας, ο Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Συμεωνίδης, ο δικηγόρος και Μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ κ. Λάμπρος Παπαϊωάννου, οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Παναθηναϊκής Οργάνωσης κ. Σίση Παυλοπούλου και κ. Σίκη Παπαϊωάννου, γονείς και συγγενείς των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων, οι απόφοιτοι του Ζωγραφείου της τάξης του 1964, οι απόφοιτοι της τάξης του 1974 και πλήθος φίλων.
Στην ξεχωριστή εκδρομή τους οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη μαζί με τους μαθητές του Ζωγραφείου αλλά και τους καλεσμένους είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ναό των Εισοδίων της Παναγίας της Κοινότητας Σταυροδρομίου-Πέρα και να επισκεφθούν τον ιστορικό και φιλόξενο Αθλητικό Σύλλογο του Πέρα, που ιδρύθηκε το 1886.
Επίσης είδαν την προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τότε οι νεκροί πεθαίνουν, όταν τους λησμονούν», με θέμα το Κοιμητήριο Σισλί Κωνσταντινουπόλεως, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Istanbul Lutfi Kirdar και διοργανώθηκε από την Κοινότητα Σταυροδρομίου. Το ντοκιμαντέρ παρουσίασε η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη και πλαισίωσε με τη μουσική του ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας. Επιπλέον ξεναγήθηκαν στην Αγια-Σοφιά, στο Μπλε Τζαμί, στη Βυζαντινή Κινστέρνα και στο Aquarium.
Τέλος, κατά τη διάρκεια μιας περιήγησης στον Βόσπορο, οι μαθητές των δύο σχολείων με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους χόρεψαν και τραγούδησαν μέχρι τελικής πτώσης. Το ταξίδι ολοκληρώθηκε στη μαγευτική Κοινότητα Μέγα Ρεύματος, όπου περίμεναν πολλές, ευχάριστες εκπλήξεις όσους είχαν την τύχη να βρεθούν εκεί, αντάξιες της Πολίτικης φιλοξενίας και της ρωμαίικης αρχοντιάς.
Το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως γιόρτασε τα 120 χρόνια λειτουργίας του και προσφοράς στην παιδεία και τον πολιτισμό με συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, το βράδυ της 20ης Νοεμβρίου 2013. Στη συναυλία συμμετείχε η χορωδία του Ζωγραφείου, η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη και η χορωδία «Εν Δυνάμει».
Πλήθος κόσμου από την Πόλη και την Ελλάδα, φίλοι και απόφοιτοι του Ζωγραφείου, γονείς και εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων και ιδρυμάτων γέμισαν ασφυκτικά το σχολείο για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, ενώ την τίμησαν με την παρουσία τους η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δέρκων κ. Απόστολος, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη κ. Βίκτωρ Μαλιγκούδης, ο Εκπρόσωπος των Μειονοτήτων στην Άγκυρα και Ιδρυτής του Ζωγραφείου κ. Λάκης Βίγκας, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Σταύρος Γιωλτζόγλου, ο εκπρόσωπος της Οι. Ομ. Κω. κ. Δημήτρης Φραντζής, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΚΙ κ. Αντώνης Παριζιάνος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των Εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών κ. Νίκος Κόλμαν, η Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη κ. Αικατερίνη Μαντουλίδου, ο εκδότης κ. Μιχάλης Βασιλειάδης και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι. Μεταξύ τους παραβρέθηκαν και οι απόφοιτοι του σχολικού έτους 1963, που γιόρτασαν τα 50 χρόνια της αποφοίτησής τους.
Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ένδοξη ιστορία του Ζωγραφείου και στο ευοίωνο μέλλον του.
Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Ήταν το 1893, όταν ο νεαρός τότε αρχιτέκτονας Περικλής Φωτιάδης σχεδίασε το νέο σχολείο της Κοινότητας Σταυροδρομίου, που σύμφωνα με την απόφαση της Κοινότητας θα έπαιρνε το όνομα του “μεγαθύμου χορηγού του, ευγνωμοσύνης και τιμής ένεκα”, του πεφωτισμένου μεγαλοεπιχειρηματία Χρηστάκη Ζωγράφου, που παραχώρησε στην κοινότητα το υπέρογκο ποσό των 10.000 χρυσών λιρών, με στόχο να ιδρυθεί ένα σχολείο σύγχρονο και προοδευτικό, ένα σχολείο πρωτοποριακό που θα κάλυπτε τις εκπαιδευτικές ανάγκες της ρωμαίικης παιδείας και θα είχε κατεύθυνση τις θετικές επιστήμες. Από τότε το Ζωγράφειο συνεχίζει την πορεία του στο χρόνο, γράφοντας λαμπρές και ένδοξες σελίδες και παρ’ όλες τις δυσκολίες, τις συμπληγάδες που πέρασε στο διάβα του παραμένει δυνατό, λαμπρό και αλώβητο, ένα μοναδικό στολίδι της ομογενειακής παιδείας. Το Ζωγράφειο, παρά τα 120 χρόνια του, συνεχίζει με νεανικό φρόνημα να ατενίζει το αύριο και να ελπίζει σε καλύτερες μέρες, όπως όλη η Ρωμιοσύνη».
Τέλος ευχήθηκε:
«Να ζήσει το Ζωγράφειο! Να ζήσει ο κόσμος του, “αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας”!»
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος των Μειονοτήτων στην Άγκυρα και Ιδρυτής του Ζωγραφείου κ. Λάκης Βίγκας, ο οποίος, αφού ευχήθηκε να συνεχίσει το σχολείο το σπουδαίο εκπαιδευτικό του έργο, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Στα χέρια μας έχουμε μια ανεκτίμητη περιουσία: το λαμπρό παρελθόν μας. Ανατρέχοντας σε αυτό και γνωρίζοντάς το μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα, στις αβεβαιότητες και τα προβλήματα του παρόντος, ώστε να διαμορφωθεί λαμπρό και το μέλλον μας. Οφείλουμε να σταθμίσουμε τις δυσκολίες και να θέσουμε σε εφαρμογή μια μεταρρύθμιση. Θεωρώ βέβαιο ότι όλους μας εμπνέει το όραμα μιας παιδείας που θα μορφώνει ανθρώπους στα χνάρια του ελεύθερου και δημιουργικού πνεύματος του Οικουμενικού Ελληνισμού. Γιατί, η ιστορία μας δεν έχει “τέλος”. Μόνο μια σπίθα χρειάζεται».
Η Ευανθία Ρεμπούτσικα από την πλευρά της ευχήθηκε στο μέλλον το σχολείο να γεμίσει παιδιά,
«να ακούγονται παντού τα γέλια τους και οι φωνές τους».
Τέλος η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε στο Ζωγράφειο
«Έτη πολλά και ευλογημένα».
Οι μελωδικές φωνές των παιδιών και η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα συνεπήρε τους παρευρισκόμενους σε μία ξεχωριστή εκδήλωση αντάξια του Ζωγραφείου και της πλούσιας παράδοσής του.
Τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη και το ιστορικό Σχολείο της Κωνσταντινούπολης Ζωγράφειο διοργάνωσαν μία μοναδική συναυλία με τη συμμετοχή του τραγουδοποιού Διονύση Σαββόπουλου, τον οποίο συνόδευσε η ορχήστρα και η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων καθώς και η χορωδία του Ζωγράφειου, την Κυριακή, 11 Απριλίου 2010, στην αίθουσα τελετών του ιστορικού σχολείου Ζωγράφειο στην Κωνσταντινούπολη.
Την εκδήλωση τίμησε με την υψηλή παρουσία του η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά το τέλος της εκδήλωσης, μίλησε για το πολύπλευρο έργο του πολύμουσου Δ. Σαββόπουλου, τονίζοντας ότι
«… τα έργα του είναι διαποτισμένα με πολλή ανθρωπιά, με πολλή ευθύνη έναντι της ιστορίας του Γένους και της σημερινής πραγματικότητός του, με πολλή ευαισθησία διά την αγωνίαν και τους προβληματισμούς των νέων, με πολλή Ρωμιοσύνη».
Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων, λέγοντας:
«Ευχαριστούμε τα παιδιά των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, που μαζί με τα παιδιά μας του Ζωγραφείου, σαν χερουβείμ με σχολικές ποδιές, ανοίξανε απόψε τα φτερά τους, τα στόματα και τις καρδιές τους, και μαζί με τον μεγάλο δάσκαλο μας ανέβασαν σε υψηλές σφαίρες συγκινήσεων και αισθητικής απολαύσεως. Μύρισε άνοιξι απόψε εις το Ζωγράφειον. Έαρ γλυκύτατον, παράλληλον προς το έαρ της Αναστάσεως του Χριστού και την φυσικήν άνοιξι του ξανθού Απρίλη. Να έλθετε ξανά! Τα νιάτα της εναπομεινάσης Ομογενείας χρειάζονται την παρουσία σας! Όλοι την χρειαζόμεθα! Η Πόλις την χρειάζεται! Άλλωστε εδώ δεν είσθε ξένοι! Η Κωνσταντινούπολις είναι πάντοτε η Αγία Σιών του Γένους – δηλαδή το πατρικό σπίτι όλων μας!»
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθυντής του Ζωγραφείου κ. Ιωάννης Δεμιρτζόγλου, η Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη κ. Αικατερίνη Μαντουλίδου και η Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων κ. Άσπα Χασιώτη, η οποία είχε την έμπνευση και οργάνωση της εκδήλωσης.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Βασίλειος Μπορνόβας, η ειδική Γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας κ. Θάλεια Δραγώνα, ομογενείς της Πόλης και επισκέπτες από την Ελλάδα.
Επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής, παραβρέθηκε στη γενική πρόβα, όπου συνομίλησε με το Διονύση Σαββόπουλο και συνεχάρη τόσο το Ζωγράφειο Σχολείο όσο και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη για την πρωτοβουλία τους .
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε με επιτυχία το Μάρτιο του 2009 στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τον εορτασμό των 30 χρόνων δημιουργίας και προσφοράς στην εκπαίδευση των Εκπαιδευτηρίων. Η συναυλία αυτή αποδεικνύει την αγάπη του κορυφαίου Έλληνα τροβαδούρου, Διονύση Σαββόπουλου, για την παιδεία και τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης. Αποτελεί προσφορά στην ομογένεια και ελάχιστο δείγμα τιμής στο ιστορικό Ζωγράφειο, που εδώ και 117 χρόνια μεταλαμπαδεύει την ελληνική παιδεία και τον πολιτισμό στα ελληνόπουλα της Πόλης.