Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν οι 16 μαθητές του Ζωγραφείου Γυμνασίου και οι 71 μαθητές της Ε΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, που παρουσίασαν μαζί την εκπληκτική μουσικοθεατρική παράσταση «Μια Πόλη Μαγική», βασισμένη στο παραμύθι της Ελένης Πριοβόλου, που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση για τους μαθητές του Ζωγραφείου και των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη.
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Ζωγραφείου Γυμνασίου-Λυκείου της Κωνσταντινούπολης, το βράδυ της Πέμπτης 21 Μαρτίου, η συγκίνηση περίσσευε.
Οι μαθητές, στην ιστορική σκηνή του Ζωγραφείου έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, ενώ οι παριστάμενοι, μεταξύ των οποίων και 40 γονείς των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, οι οποίοι ταξίδεψαν για να παρακολουθήσουν την παράσταση, δεν σταμάτησαν να χειροκροτούν τους μικρούς μαθητές αλλά και να δακρύζουν από συγκίνηση. Η παράσταση είχε τα πάντα: συναίσθημα, χορό, μουσική και φυσικά Happy End.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Διευθυντή του Ζωγραφείου κ. Γιάννη Θ. Δεμιρτζόγλου, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους μαθητές και τους γονείς από την Πόλη και την Ελλάδα, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Σήμερα θα δείτε μία παράσταση την οποία παρουσιάζουν μαθητές από δύο διαφορετικά σχολεία, δύο διαφορετικές πόλεις και δύο διαφορετικές χώρες. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Όπως θα διαπιστώσετε όμως και μόνοι σας, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό».
Και συνέχισε:
«Η συγκεκριμένη παράσταση ήταν μία ιδέα της Γενικής Διευθύντριας των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη και συζύγου μου κ. Άσπας Χασιώτη, η οποία απευθύνθηκε στη συγγραφέα και φίλη της Ελένη Πριοβόλου και της ζήτησε να γράψει ένα παραμύθι για την Πόλη. Αυτό θα απολαύσετε σήμερα».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Διευθυντής του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη κ. Γιώργος Χατζόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε το Ζωγράφειο για τη θερμή φιλοξενία και την άψογη συνεργασία και ανέφερε ότι τέτοια γεγονότα πρέπει να γίνονται πιο τακτικά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη
Μετά το τέλος της παράστασης η συγγραφέας κ. Ελένη Πριοβόλου, εμφανώς συγκινημένη, ανέφερε:
«Τα παιδιά πέτυχαν αυτό ακριβώς που ήθελα να πω. Όταν μου ζήτησε η Άσπα να γράψω κάτι για την Πόλη, το έκανα αμέσως και με πολύ μεγάλη χαρά. Η παράσταση αναφέρεται στα μύρα αυτής της μαγικής Πόλης που τη συντροφεύουν στο διάβα των αιώνων. Εύχομαι όλοι σας και περισσότερο τα παιδιά να μη χάσουν ποτέ τα μύρα τους».
Η Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη κ. Άσπα Χασιώτη κλείνοντας την εκδήλωση, αφού συνεχάρη τους μικρούς μαθητές, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Οι μικροί μαθητές του Ζωγραφείου, στην πρώτη συνάντησή μας, μου ζήτησαν να παίξουν ποδόσφαιρο και μπάσκετ με τους δικούς μου μαθητές. Τη στιγμή εκείνη γεννήθηκε η ιδέα γι’ αυτήν την παράσταση. Η άμεση και θετική ανταπόκριση της φίλης μου Ελένης Πριόβολου στην πρότασή μου να γράψει ένα παραμύθι για την Πόλη ήταν καταλυτικός παράγοντας γι’ αυτό που απολαύσαμε σήμερα. Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ στη συνδρομή και τη βοήθεια της κ. Γεωργίας Γκανά, η οποία διασκεύασε το παραμύθι και μαζί με τον Γιάννη Δεμιρτζόγλου ανέλαβαν τη σκηνοθεσία της παράστασης καθώς και στη συμβολή του Γιάννη Πολυμενέρη, δασκάλου μουσικής των Εκπαιδευτηρίων, ο οποίος έγραψε αυτήν την υπέροχη μουσική».
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Πανοσιολογιότατος Πατριαρχικός Εκπρόσωπος π. Αγαθάγγελος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Νίκος Ματθιουδάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη κ. Tugrul Biltekin και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης στην Κωνσταντινούπολη κ. Σταύρος Γιωλτζόγλου.
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας είχε προηγηθεί το «Γαϊτανάκι της Ποίησης» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ποίησης, όπου μαθητές τριών Σχολείων, του Ζωγραφείου Λυκείου, των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη και του 3ου ΓΕΛ Άρτας διάβασαν ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη και άλλων σημαντικών ποιητών του 20ου αιώνα, Ελλήνων και Τούρκων. Ποιήματα επίσης απήγγειλαν καθηγητές, στα ελληνικά και τα τούρκικα. Η εκδήλωση αφιερώθηκε στα Παιδιά με Σύνδρομο Down, που γιόρταζαν την ίδια μέρα, τους ποιητές της ζωής και της καρδιάς μας, και οι μαθητές παρακολούθησαν σχετικό ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου.
Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, εκτός από την παράσταση στην οποία συμμετείχαν, κατά το τετραήμερο ταξίδι τους στην Πόλη επισκέφτηκαν τον Αθλητικό Σύλλογο Πέραν, όπου έπαιξαν μπάσκετ και ομαδικά παραδοσιακά παιχνίδια με τους μαθητές Γυμνασίου του Ζωγραφείου, ξεναγήθηκαν στους χώρους του ιστορικού συλλόγου, που ιδρύθηκε το 1876, και πληροφορήθηκαν από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Τόλη Χαριζάνο την πλούσια ιστορία του. «Από τη δεκαετία του ’50 είχε να δει ο Σύλλογος τόσα παιδιά», είπε με συγκίνηση ο κ. Χαρίζανος, αποχαιρετώντας τους μαθητές. Στη συνέχεια μαθητές και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στο Ζωγράφειο, όπου συνομίλησαν με τη συγγραφέα Ελένη Πριοβόλου και μαγεύτηκαν με τις μοναδικές ιστορίες της.
Το απόγευμα παρακολούθησαν την Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, όπου και είχαν τη χαρά να συναντηθούν με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο.
Οι μαθητές και οι γονείς ξεναγήθηκαν ακόμη στην Αγία Σοφία, στο Μπλε Τζαμί, στο Βυζαντινό Υδραγωγείο, στη Μονή της Χώρας και είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μία βόλτα με καράβι στο Βόσπορο, όπου γευμάτισαν, τραγούδησαν και χόρεψαν μέχρι τελικής πτώσης.
Τέλος επισκέφτηκαν την Κοινότητα του Μέγα Ρεύματος (Arnautkioi), τον Ιερό Ναό Ταξιαρχών και παρακολούθησαν την ταινία «Το Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου», του Γ. Μουτεβελή, στην κοινοτική αίθουσα. Η φιλοξενία της Ομογένειας ήταν μοναδική, αντάξια της ιστορίας της και της αρχοντικής της κληρονομιάς.
Πριν πάρουν το δρόμο της επιστροφής, το πρωί της Κυριακής, πραγματοποίησαν προσκύνημα στην Παναγία των Βλαχερνών, στην Παναγία τη Βαλουκλιώτισσα Ζωοδόχου Πηγής και στο ενυδρείο.
Η εμπειρία ήταν μοναδική για μικρούς και μεγάλους. Οι μαθητές των δύο σχολείων απέκτησαν νέους φίλους και ανανέωσαν το ραντεβού τους στη Θεσσαλονίκη. Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη γνώρισαν την ιστορία τους, συναντήθηκαν με την παράδοσή τους και ένιωσαν περήφανοι για την καταγωγή τους.
Πλήθος ομογενών αλλά και Ελλαδιτών, επισκεπτών της Κωνσταντινούπολης, παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα» από τη θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, στην αίθουσα τελετών του ιστορικού Ζωγραφείου Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου, που πραγματοποιήθηκαν στην ιστορική σχολή.
Την εκδήλωση τίμησε με την υψηλή παρουσία του η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:
«Ευχαριστώ πάρα πολύ και συγχαίρω τον αγαπητό κ. Δεμιρτζόγλου, λυκειάρχη του Ζωγραφείου, διότι συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον και επιτυχία πάντοτε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του σχολείου μας. Και λέω του σχολείου μας, γιατί πέρασα κι εγώ κάποτε από τα θρανία του Ζωγραφείου. Ευχαριστούμε επίσης τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, τα οποία δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται και μας διασκεδάζουν αλλά και μας ενισχύουν, αυτό είναι το σπουδαιότερο. Το δικό μας παραμύθι εδώ έχει όνομα. Ή μάλλον έχει πολλά ονόματα: Κωνσταντινούπολη, Φανάρι, Οικουμενικό Πατριαρχείο, παράδοση, αρχοντιά του γένους και πολλά άλλα. Όλα μαζί συνθέτουν το δικό μας παραμύθι που, όπως προείπα, έχει όνομα».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο επί έντεκα χρόνια επικεφαλής της μεγαλύτερης επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου. Ο Άγιος Αμερικής, εκπροσωπώντας τα 2.000.000 περίπου ομογενών της Αμερικής, είπε:
«Απόψε αισθάνομαι πολύ περήφανος για την ομογένεια και γι’ αυτά τα νέα παιδιά που παρουσίασαν αυτήν την παράσταση. Αναρωτιέμαι αν ο Ιάκωβος Καμπανέλλης θα αναγνώριζε το έργο του. Απίθανος συνδυασμός μουσικού θεάτρου και χορού. Τα παιδιά παίρνουν ένα καθαρό άριστα για μια πολύ δύσκολη παράσταση».
Απευθυνόμενος στο ακροατήριο αλλά και στους μαθητές είπε:
«Είμαστε σε ένα ιστορικό σχολείο που συνδέεται με την ιστορία του γένους. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν πρόκειται για μύθο, πρόκειται για θρύλο. Εδώ μιλούμε για έναν αιώνιο θρύλο κι είναι ιδιαίτερη τιμή το ό,τι είστε εδώ και κάνετε αυτήν την ωραιότατη προσφορά. Ό,τι γίνεται στην Πόλη δεν πρόκειται για παραμύθι αλλά για μια πραγματικότητα με ένα πολύ μεγάλο όνομα».
Ο Διευθυντής του Ζωγραφείου, κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου, αφού καλωσόρισε τη θεατρική ομάδα και το πλήθος του κόσμου και ευχαρίστησε την Πρόεδρο των Εκπαιδευτηρίων κ. Αικατερίνη Μαντουλίδου για τη στήριξή της, τη Γενική Διευθύντρια κ. Άσπα Χασιώτη για τις εκδηλώσεις που προσφέρει στην Ομογένεια, τόνισε:
«Η παρουσία όλων στην εκδήλωση αλλά και στην Πόλη τιμά την ολιγάριθμη μα δυναμική ομογένεια, που συνεχίζει τις προσπάθειές της, παίρνοντας δύναμη και κουράγιο από τον ακούραστο Πατριάρχη μας. Έχουμε πίστη. Είμαστε δυνατοί και προχωρούμε όλοι μαζί».
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων κ. Άσπα Χασιώτη, η οποία αφού ευχαρίστησε το Ζωγράφειο και το διευθυντή του κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου για την ευγενική πρόσκληση και τη μοναδική φιλοξενία, τους μαθητές που γέμισαν την αίθουσα με αισιοδοξία για το αύριο, τους παραβρισκόμενους για τη θερμή τους παρουσία και τους εκπαιδευτικούς που τους εμψύχωσαν, αφηγήθηκε ένα άλλο παραμύθι, χωρίς όνομα κι αυτό, από έναν Ρώσο μοναχό:
«Όταν ο Θεός μοίραζε τη γη στους λαούς της, οι Έλληνες αργοπόρησαν. Κάποια στιγμή αποφάσισαν να πάνε… ο Θεός ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση. Είχε μοιράσει σχεδόν όλη τη γη. Θύμωσε, στενοχωρήθηκε, προβληματίστηκε πολύ…
Τέλος τους είπε:
“Έχω κρατήσει για μένα ένα ακρωτήρι στο Αιγαίο. Πάρτε το κι όταν γεράσω θα ’ρθω να μείνω κοντά σας”».
Κλείνοντας η κ. Χασιώτη τόνισε:
«Αυτή είναι η Ελλάδα! Δώρο Θεού!!! Γι’ αυτό οφείλουμε όλοι και κυρίως οι νέοι να την προστατεύσουμε, να τη διαφυλάξουμε, να την κάνουμε περήφανη, βλέποντας και μαθαίνοντας από σας, τους Ρωμηούς της Πόλης, ακολουθώντας το φωτεινό παράδειγμά σας. Εσείς οι όσοι, δεν ενδιαφέρει κανέναν το πόσοι, με τη χάρη του Θεού και τις ευλογίες του Παναγιότατου κάνετε όλους εμάς, κάθε φορά που ερχόμαστε στα σχολειά σας ή προσευχόμαστε στις εκκλησιές σας, να νιώθουμε λίγοι. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς και σας ευχόμαστε να συνεχίσετε με πίστη και κέφι».
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόξενος κ. Νίκος Σαπουντζής, ο Άγιος Περγάμου, ο Άγιος Καρπάθου, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Ηλίας Κικίλιας, το μέλος του ΔΣ του ΟΑΕΔ κ. Λάμπρος Παπαϊωάννου, η τραγουδίστρια Ελίζα Μαρέλλι, ο εκπρόσωπος των μειονοτήτων της Τουρκίας στην Άγκυρα κ. Λάκης Βίγγας, πρόεδροι και εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων Κωνσταντινοπολιτών εν Ελλάδι, γονείς των Εκπαιδευτηρίων, ομογενείς και Ελλαδίτες. Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο πίνακας δωρητών του Ζωφραφείου στον ΟΑΕΔ, την ΟΙΟΜΚΟ και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη.
Τη σκηνοθεσία της παράστασης έκανε η Ελένη Δημοπούλου και τις χορογραφίες η Μέλπω Βασιλικού. Συμμετείχε η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων, που ερμήνευσε τραγούδια του αξέχαστου Μάνου Χατζιδάκη υπό τη διεύθυνση τηςΕλένης Θεοδωρίδου.